Brandbrief van belastingambtenaren: we houden veel te weinig personeel over

belastingaangifte, 2016, vermogen

De belastingaangifte. Foto: ANP

Ambtenaren van het ministerie van Financiën maken zich zorgen over de “grote onrust” bij de Belastingdienst. De vereniging van hogere ambtenaren van het departement roept het kabinet en de politieke partijen op het aantal medewerkers bij de fiscus niet onder de 26.500 te laten zakken.

De dienst is onder streng toezicht is geplaatst nadat de reorganisatie volledig uit de hand is gelopen. De ambtenaren vrezen dat door de strikte regels nog meer medewerkers weg moeten. Door de reorganisatie was al een daling van 30.000 naar 26.500 voorzien. Nu zakt het aantal werknemers mogelijk naar 23.000.

SP-Kamerlid Farshad Bashir, die dinsdag op de brandbrief (pdf) van de ambtenaren reageerde, noemt het schrappen van nog eens duizenden banen “de waanzin ten top”. Volgens de ambtenaren speelt de politiek met vuur. Zij wijzen erop dat de Belastingdienst als enige overheidsinstantie geld ‘binnensleept’.

Grote werkstress

In de brandbrief waarschuwen de ambtenaren voor “grote spanningen in de Belastingdienst door onmogelijke keuzes en zeer grote werkstress”. Vorige week had directeur-generaal Hans Leijtens een gesprek met de Vereniging van Hogere Ambtenaren (VHMF) bij het ministerie van Financiën, maar Leijtens heeft de zorgen niet kunnen wegnemen blijkt uit de brief.

De ambtenaren willen dat het budget van de Belastingdienst met een paar honderd miljoen wordt verhoogd. Daarmee kunnen dan nieuwe, jonge werknemers worden binnengehaald, die de vertrekkende mensen moeten vervangen. Dat voor 2020 gebeuren, stelt de VHMF, zodat de nieuwe werknemers nog kunnen ingewerkt. Anders zal de kwaliteit van het werk van de Belastingdienst er onder lijden, waarschuwen de ambtenaren.

"Met nog minder mensen ons vak uitvoeren zal tot gevolg hebben dat de dienstverlening aan de burger in het gedrang komt, we ver weg raken van het individuele toezicht bij Grote Ondernemingen, de controledichtheid bij Mkb misschien wel naar slechts 20.000 van de 1,6 miljoen ondernemingen zakt en het toezicht op Particulieren in het gedrang komt."